2020 innebar betydligt färre flygresor, minskning av antalet transporter och stopp i produktionen för många industrier, vilket ledde till en period av minskade koldioxidutsläpp. Men det har inte bidragit till att sakta ner klimatförändringarna – nu ökar nämligen koldioxidutsläppen snabbt igen efter den tillfälliga nedgången, enligt en färsk sammanfattande rapport från Meteorologiska världsorganisationen, WMO.
Koncentrationerna av växthusgaser i atmosfären fortsätter att ligga på rekordhöga nivåer, enligt rapporten som släpptes på torsdagsmorgonen.
– Under hela pandemin har vi hört att vi måste ställa om och undvika klimatförändringarnas värsta effekter på samhället och ekonomin. Den här rapporten visar att vi hittills under 2021 inte har gått i rätt riktning, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett uttlalande.
Långt kvar till målen
Konsekvenserna av klimatförändringarna syns allt mer, och extremvärme, torka och översvämningar kommer att bli vanligare, enligt rapporten.
Slutsatsen är att det fortfarande är mycket långt kvar till att nå de uppsatta målen i Parisavtalet som slöts 2015, och rapporten pekar på att utsläppen av fossila bränslen har ökat i år, liksom koncentrationen av växthusgaser. Den globala medeltemperaturen har under de senaste fem åren varit bland de högsta som någonsin uppmätts, och rapporten konstaterar också att vi i år har sett en rad extrema väderhändelser, och att sådana kommer att bli vanligare framöver och påverka människor, samhällen och ekonomin negativt.
– Om det inte sker omedelbara, snabba och storskaliga minskningar av utsläppen av växthusgaser kommer det att vara omöjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, vilket kommer att få katastrofala konsekvenser för människor och den planet som vi är beroende av, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett uttalande.
Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.
Om rapporten
Rapporten United in Science 2021 släpptes den 16 september av Världsmeteorologiska organisationen (WMO) i samarbete med bland andra FN:s miljöprogram (UNEP), Världshälsoorganisationen (WHO), och FN:s klimatpanel (IPCC).
I rapporten, som är den tredje i sitt slag, presenteras de senaste vetenskapliga slutsatserna och resultaten om klimatförändringarna globalt.