Forskare har varnat för att extremvärme kommer att bli vanligare på flera håll i världen. Foto: EPA/TT

Kraftig ökning av extremt varma dagar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dagar då temperaturen överstiger 50 grader har nära på fördubblats sedan 80-talet. Det rapporterar BBC, som analyserat data från EU:s miljödataprogram.

Analysen som BBC gjort utifrån EU:s miljödataprogram Copernicus visar att dagarna då temperaturen når över 50 grader någonstans i världen, har ökat för varje decennium sedan 80-talet.

Mellan 1980 och 2009 registrerades i genomsnitt ungefär 14 dagar per år då temperaturen översteg 50 grader. Mellan 2010 och 2019 ökade antalet till cirka 26 dagar per år.  

Klimat

– Det är högst förväntat att vi ser en sådan här ökning. Det är i linje med den globala uppvärmningen som innebär att det inte bara är medelvärmen som har ökat utan också antalet varma och extremt varma dagar, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI. 

Rekordtemperaturer

Temperaturer runt 50 grader är vanligast i Mellanöstern och i Gulfstaterna men forskare har varnat för att så höga temperaturer kommer att bli vanligare på flera håll i världen.  

I slutet av juni i år drog en värmebölja in över västra Nordamerika och rekordtemperaturer på över 49 grader registrerades i Kanada.

På väg mot ännu varmare temperaturer

Att det blir allt varmare i världen är något som också slås fast i den senaste IPCC-rapporten. Och utvecklingen kommer att vara svår att vända på säger Erik Kjellström.  

- Det kommer inte att ändras med mindre än att man vänder på hela utvecklingen med den globala uppvärmningen. Och även om vi skulle lyckas få ned utsläppen så har vi redan så mycket kol i omlopp, vilket kommer leda till höga koldioxidhalter i atmosfären i många hundra år framöver, säger Erik Kjellström och tillägger:  

– Inget talar för att det blir svalare, utan tvärtom är vi snarare på väg mot ytterligare varmare temperaturer eftersom vi fortsatt ser mycket höga utsläpp av koldioxid.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Om analysen

BBC:s analys är gjord utifrån data från EU:s miljödataprogram Copernicus som samlar in globala data från satelliter och markbaserade, flygburna och havsbaserade mätsystem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet