kungen och en raket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här invigs rampen på Esrange i Kiruna: ”Europa har fått fotfäste i rymden”

Uppdaterad
Publicerad

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna ser ut att kunna vinna rymdkapplöpningen i Europa.

Under fredagsförmiddagen invigde Kung Carl XVI Gustaf ”Spaceport Esrange” där man mot slutet av året ska börja skjuta upp satelliter i omloppsbana.

Förberedelserna på Esrange att gå in i den nya eran har pågått under många år. Tillfället för invigningen var noga planerat och väl valt till besöket från EU-kommissionen med ordförande Ursula von der Leyen samt den svenska regeringen med statsminister Ulf Kristersson.

Även den enda svenska astronauten Christer Fuglesang var på plats.

Sedan starten 1966 har man skjutit upp 700 sondraketer från Esrange, det vill säga raketer som ramlar ned på jorden efter ett antal minuter.

Ny era på Esrange

På Esrange blir det möjligt att skjuta upp små satelliter med betydligt större raketer än idag. Raketerna ska handlas upp och planen är att inleda uppskjutningar mot slutet av året. Enligt rymdbolaget SSC kommer detta omforma hela det europeiska rymdlandskapet.

– Europa har fått fotfäste i rymden och det ska vi hålla, sade Ursula von der Leyen under invigningsceremonin.

20 gånger fler satelliter

Vad betyder det då att kunna skjuta upp satelliter? Enligt SSC förväntar man sig att omkring 10 000 satelliter ska skjutas upp i världen under de närmaste åren och år att antalet satelliter i omloppsbana år 2040 kommer att vara omkring 100 000, jämfört med omkring 5 000 idag.

Hur många som ska skjutas upp från Esrange går inte att säga idag.

– Det här är ett stort steg för SSC, för Sverige, Europa och resten av världen. Satelliter är avgörande för många funktioner i vår vardag i dagens moderna värld, säger Stefan Gardefjord, vd för SSC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.