Ett klassrum med möbler, såsom stolar och bord, och färgglada gardiner vid fönstren. En lärare sitter i bakgrunden och en elev i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Malte Lindgren och andra gymnasieelever som går spetsutbildning i matematik. Foto: Randi Gitz/SVT

Här njuter framtidens ingenjörer av att lösa svåra matteproblem i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Malte Lindgren är bara 12 år, men är redan gymnasieelev. Han är en av de elever från olika delar av Sverige som går spetsutbildningen i matematik vid Luleås gymnasieskola.

– Jag vill bli ingenjör kanske och starta eget företag om jag kommer på en bra idé, säger han.

I matematiksalen där spetseleverna arbetar så finns flera stora whiteboardtavlor. Det är här de löser svåra matematiska problem i grupp.

– Det är bättre att hjälpas åt, tycker Clara Thornberg, en av eleverna,

Efter flera år med mattespets som försöksverksamhet blir utbildningen nu en permanent del av Luleås gymnasieskola.

Elever från hela Sverige välkomna

Marcus Voldness går andra året på mattespets med riksintag. Han är en av dem som kommer långväga ifrån. Han berättar att han hela sitt liv haft intresse för logiska saker och att hela familjen har matteinresse. Han kommer från Sörviken i Jämtland och flyttade till Luleå sommaren efter nian för att kunna gå den specialiserade inriktningen.

– Jag bor i en lägenhet i Luleå och min brorsa åkte med mig hit och hjälpte mig komma i ordning.

Har hittat gemenskap

Flera av dem kopplar av med schack när de inte tänker på matte. När SVT pratar med eleverna verkar det viktigaste med utbildningen vara att man här hittat människor som är som en själv. Man har funnit gemenskap i matteintresset och lust i rätt nivå på utmaningarna.

Krav för att söka spetsutbildning

För att vara behörig till en riksrekryterande spetsutbildning i gymnasieskolan behöver den sökande ha kunskaper i ett sådant ämne eller inom ett sådant ämnesområde som är utmärkande för utbildningen. Den sökandes kunskapsnivå ska vara väsentligt högre än vad som krävs för att han eller hon ska uppfylla kraven för betyget A i förhållande till betygskriterierna för årskurs 9 i grundskolan.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.