I matematiksalen där spetseleverna arbetar så finns flera stora whiteboardtavlor. Det är här de löser svåra matematiska problem i grupp.
– Det är bättre att hjälpas åt, tycker Clara Thornberg, en av eleverna,
Efter flera år med mattespets som försöksverksamhet blir utbildningen nu en permanent del av Luleås gymnasieskola.
Elever från hela Sverige välkomna
Marcus Voldness går andra året på mattespets med riksintag. Han är en av dem som kommer långväga ifrån. Han berättar att han hela sitt liv haft intresse för logiska saker och att hela familjen har matteinresse. Han kommer från Sörviken i Jämtland och flyttade till Luleå sommaren efter nian för att kunna gå den specialiserade inriktningen.
– Jag bor i en lägenhet i Luleå och min brorsa åkte med mig hit och hjälpte mig komma i ordning.
Har hittat gemenskap
Flera av dem kopplar av med schack när de inte tänker på matte. När SVT pratar med eleverna verkar det viktigaste med utbildningen vara att man här hittat människor som är som en själv. Man har funnit gemenskap i matteintresset och lust i rätt nivå på utmaningarna.
Krav för att söka spetsutbildning
För att vara behörig till en riksrekryterande spetsutbildning i gymnasieskolan behöver den sökande ha kunskaper i ett sådant ämne eller inom ett sådant ämnesområde som är utmärkande för utbildningen. Den sökandes kunskapsnivå ska vara väsentligt högre än vad som krävs för att han eller hon ska uppfylla kraven för betyget A i förhållande till betygskriterierna för årskurs 9 i grundskolan.
Källa: Skolverket