Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror det kommer gå bra” – hör enhetschefen Maria Viklund om hur det ska fungera med den spanska bemanningen på demensboendet Erikslunden i Boden. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här ska de spanska vårdarbetarna jobba i Boden

Uppdaterad
Publicerad

De tio vårdarbetarna som rekryterats från Spanien ska sommarvikariera på demensboendet Erikslunden i Boden. Enhetschefen, Maria Viklund, uppger att det uppkommit viss oro bland personalen när beskedet kom.

Rekryteringen har varit tuff för många arbetsgivare inom vården i Norrbotten och med en växande äldre generation behövs nya sätt att jobba. Det menar Ingela Arngren, personalchef på Bodens kommun.

– Med de utmaningarna vi har med att bemanna vård och omsorg så behöver vi testa och se, är det här en långsiktig lösning så att vi skulle kunna få nya medborgare till Boden, är det intressant att på längre sikt komma hit och stanna, säger hon.

Vårdkrisen i Norrbotten

Hoppas personalens oro släpper

På Erikslunden är man positivt inställd till de nya medarbetarnas ankomst. Men det uppstod en viss oro enligt enhetschefen Maria Viklund.

– Jag hoppas att oron har försvunnit och att man känner att det här är för våra brukares bästa och för att de faktiskt också ska ha möjlighet till semester.

Hon fortsätter:

– Jag tror att det kommer funka bra. Vi är förberedda med introduktionen så att de som kommer hit ska känna sig trygga med sitt arbete, säger Viklund.

Men hur ska det gå med språket? Hör enhetschefen berätta om det klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet