Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det billigare att betala för att flytta semestrar än att ta in vårdpersonal från Spanien? Hör Ingela Arngren, personalchef Bodens kommun, svara på det. Foto: Anna Wallbrandt/SVT/Henrik Montgomery/TT

Så mycket kostar den spanska vårdbemanningen i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Tio spanska vårdarbetare ska lösa sommarbemanningen på demensboendet Erikslunden. Notan som Bodens kommun ska betala till leverantören landar på 19 245 euro, cirka 216 000 svenska kronor – vilket inte inkluderar lönen som ska betalas ut. 

– Jag ser inte kostnaden som en fördyring snarare tvärtom. Vi är för få och måste tänka nytt, säger Ingela Arngren, personalchef. 

Kraven som ska uppfyllas av de som leverantören Barcelona conference group rekryterar är bland annat att de talar engelska, genomför en svenskakurs och har en 2-årig vårdutbildning eller en annan bakgrund som godkänns. 

”Vi har fått många ansökningar”

Boendet och resan till Boden bekostas av vårdpersonalen själva och intresset från Spanien har varit stort. Kristin Lindgren från Barcelona conference group är initiativtagare till projektet samt rekryteringsansvarig och kommer själv att vara på plats under de första veckorna i Boden för att stötta om det behövs.

– Lappland är attraktivt och vi har fått in många ansökningar. Det är högre lön i Sverige än i Spanien men motivationen tror jag inte är pengar utan det är erfarenheten och upplevelsen, säger hon.

I klippet berättar kommunens personalchef, Ingela Arngren, om kostnaderna för rekryteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.