Här ska LKAB förädla de sällsynta jordartsmetallerna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB bygger ut sin befintliga verksamhet på Svartön i Luleå. Den cirkulära industriparken, som ska vara i drift om fyra år, ska utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller. 

– Vi har fått ett jättestort gensvar internationellt på det vi planerar att göra. 2024 sätter vi spaden i marken, säger LKAB:s marknads- och kommunikationschef, David Högnelid. 

Fosfor används i mineralgödsel och bidrar således till livsmedelsförsörjningen i Sverige. De sällsynta jordartsmetallerna spelar sin roll i elektrifieringen av samhället eftersom de används i permanentmagneter som i sin tur används i vindkraftverk och elbilar. 

– Det är en del av den gröna omställningen och det har blivit tydligt att vi är importberoende i Europa. Det är inte en bra situation och vi kan inte genomföra våra planer om vi inte säkerställer kritiska råmaterial, säger Högnelid.  

Fossilfri ståltillverkning

Största fyndet i Europa

Fabriken som ska vara i drift 2027 ska hantera produkter från den befintliga gruvbrytningen. Efter att gruvbolaget gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna är även planen att dessa ska landa i Luleå för utvinning. 

– Får vi tillstånd att bryta blir kapaciteten att hantera det från Per Geijer mycket större med den här industriparken. 

Följ med när SVT besöker platsen där fabriken ska placeras i klippet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet