• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Två personer vänder köttbitar på grillen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten förklara varför maten inte är svårare att bevara under rötmånaden jämfört med exempelvis i maj. Foto: Arkiv/SVT

Här slår Livsmedelsverket hål på rötmånaden: ”En myt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av juli och en bra bit in i augusti pågår rötmånaden. Men enligt Livsmedelsverket är det en myt och gammal folktro.

– Bakterierna vet inte om att det är rötmånad, säger Mats Lindblad på myndighetens smittskydd.

Rötmånaden är ett begrepp som vi förknippar med att mat och livsmedel håller sämre. Och visst, mögel och bakterier trivs när det är varmt och hög luftfuktighet men Livsmedelsverket avfärdar begreppet som en myt.

– Det handlar om astrologi och när solen står i Lejonets tecken. Rötmånaden handlar om mytiska föreställningar, de som var galna blev kloka och det kunde födas tvåhövdade kalvar, säger Mats Lindblad.

Längre än en månad

Han påpekar att sommaren generellt sett är en period då viss mat kan mögla snabbare på grund av värmen och fukten. Lindblad framhåller dock att det är något att vara uppmärksam på under hela sommaren, inte bara under rötmånadsperioden.

Luleåbor: Inte en myt

Men bland Luleås befolkning tycks uppfattningen vara att rötmånaden finns på riktigt.

– Det är väl bara något som man blivit inlärd tänker jag, säger Emelie som inte tror att rötmånaden är en myt.

Hör luleåbornas tankar om rötmånad i klippet och dela med dig av dina egna i chatten här nedan.

Louise tror att fukten är speciellt hög under rötmånaden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Louise tror att fukten är speciellt hög under rötmånaden. Foto: Elias Paulsson/SVT

Hur hanterar du ”myten” rötmånad?

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

För bakgrund till chatten. Se inslaget med Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare.

Bra drag i chatten under dagen och vilket stort intresse för den här publiceringen.

Några av er går hårt åt Livsmedelsverket. Men smittskyddssamordnaren säger faktiskt att mat kan vara svårare att bevara när det är varmt och fuktigt. Men att det rör sig om en mycket längre period än den som i folkmun kallas rötmånad.

Nu stänger vi den tvåhövdade chatten för idag. Trevlig kväll!

Sven Halmstad • Mina sår läker dåligt i rötmånaden. Förstår att bakterierna inte vet att det är rötmånad, men klimatförhållanden värme fuktighet etc spelar In????
Vet Livsmedelsverket??? Livsmedelsverket rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd om dagen en gång i tiden. Kanske Livsmedelsverket är ute och cyklar igen och alla hönsen inte är hemma

Martin L • Det kan ju vara så att det var svårt hålla olika livsmedel färska förr när vi inte hade kylskåp och att dom tankarna lever kvar. I Italien dricker man fortfarande inte cappuccino med mjölk i på kvällen, bara precis å morgonen, för mjölken höll sig inte bra till kvällen. En äldre italiensk kvinna sa till mig att dricker man cappuccino på kvällen får man diarré, men det får man såklart inte idag.

Dennis • Men snälla, denna artikel har noll värde. Alla förstår att det har med temperaturen att göra och artikeln riskerar att ha motsatt effekt. Anledningen till att man säger augusti är för att det är en typisk månad med höga temperaturer.

Thord • Tvättar händerna i tid och otid och vad har horoskop och liknande med bakterier att göra?.

Jakob, biolog • Som begreppet i allmänhet används idag är det knappast en myt. ”Mögel och bakterier trivs när det är varmt och hög luftfuktighet”, vilket ofta infaller vid den här tiden. Tror att de flesta förstår att det handlar om förhållanden snarare än specifika datum.

Svempa • Snälla rara söta Anna, nu får du ta dig för din panna.

Ställer dig här och fräser, fast du inte läser.

Sluta vara sur, och gå nu från moll till dur.

Nu hade du röta, för jag orkar inte stöta och blöta.

Läs artikeln igen, varma hälsningar från Sven.

Dan • Det verkar som om boende i Sverige inte inser att handhygienen spelar roll. Varför kan vi i så fall bli sjuka av mat andra årstider. Kanske lite pinsamt att erkänna.

Dan

Anna • Det borde vara obligatoriskt för medarbetare att läsa historia innan de sprider sin "klokskap". m

Mjöldryga har varit ett gissel under årtusende. Det är en svamp. När växer svamp som bäst? När det är varmt och fktigt. När har det varit vanligast, historiskt sett? I juli-augusti.

Gör om och gör rätt livsmedelsverket.

Emil • Vad menar livsmedelsverket? Rötmånad betyder väl bara att vädret brukar vara gynnsamt för bakterier då? Eller vilken definition har de hittat?

Tips för att bevara mat under sommaren

Mats Lindblad ger tre råd:

  • Om man har långt till och från mataffären: Ta med kylväska eller kylklampar.
  • Ska man förbereda kött utomhus: Se till att hålla allt separerat och hygieniskt.
  • Bröd går till exempel att frysa: Då håller det längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.