Rötmånaden är ett begrepp som vi förknippar med att mat och livsmedel håller sämre. Och visst, mögel och bakterier trivs när det är varmt och hög luftfuktighet men Livsmedelsverket avfärdar begreppet som en myt.
– Det handlar om astrologi och när solen står i Lejonets tecken. Rötmånaden handlar om mytiska föreställningar, de som var galna blev kloka och det kunde födas tvåhövdade kalvar, säger Mats Lindblad.
Längre än en månad
Han påpekar att sommaren generellt sett är en period då viss mat kan mögla snabbare på grund av värmen och fukten. Lindblad framhåller dock att det är något att vara uppmärksam på under hela sommaren, inte bara under rötmånadsperioden.
Luleåbor: Inte en myt
Men bland Luleås befolkning tycks uppfattningen vara att rötmånaden finns på riktigt.
– Det är väl bara något som man blivit inlärd tänker jag, säger Emelie som inte tror att rötmånaden är en myt.
Hör luleåbornas tankar om rötmånad i klippet och dela med dig av dina egna i chatten här nedan.
Hur hanterar du ”myten” rötmånad?
Martin L • Det kan ju vara så att det var svårt hålla olika livsmedel färska förr när vi inte hade kylskåp och att dom tankarna lever kvar. I Italien dricker man fortfarande inte cappuccino med mjölk i på kvällen, bara precis å morgonen, för mjölken höll sig inte bra till kvällen. En äldre italiensk kvinna sa till mig att dricker man cappuccino på kvällen får man diarré, men det får man såklart inte idag.
Bra drag i chatten under dagen och vilket stort intresse för den här publiceringen.
Några av er går hårt åt Livsmedelsverket. Men smittskyddssamordnaren säger faktiskt att mat kan vara svårare att bevara när det är varmt och fuktigt. Men att det rör sig om en mycket längre period än den som i folkmun kallas rötmånad.
Nu stänger vi den tvåhövdade chatten för idag. Trevlig kväll!
Sven Halmstad • Mina sår läker dåligt i rötmånaden. Förstår att bakterierna inte vet att det är rötmånad, men klimatförhållanden värme fuktighet etc spelar In????
Vet Livsmedelsverket??? Livsmedelsverket rekommenderade oss att äta 6-8 skivor bröd om dagen en gång i tiden. Kanske Livsmedelsverket är ute och cyklar igen och alla hönsen inte är hemma
Anna • Det borde vara obligatoriskt för medarbetare att läsa historia innan de sprider sin "klokskap". m
Mjöldryga har varit ett gissel under årtusende. Det är en svamp. När växer svamp som bäst? När det är varmt och fktigt. När har det varit vanligast, historiskt sett? I juli-augusti.
Gör om och gör rätt livsmedelsverket.
Tips för att bevara mat under sommaren
Mats Lindblad ger tre råd:
- Om man har långt till och från mataffären: Ta med kylväska eller kylklampar.
- Ska man förbereda kött utomhus: Se till att hålla allt separerat och hygieniskt.
- Bröd går till exempel att frysa: Då håller det längre.