En delad bild som visar två sektioner. Till vänster ses en person med hjälm och varselkläder som står med armarna i en gest, vilket antyder en professionell eller säkerhetsrelaterad kontext. Höger sektion visar en explosion med kraftig rök och eldslågor, vilket indikerar en dramatisk händelse eller experiment i en utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kraftig explosion” – följ med SVT:s reporter vid sprängningen på ”elmotorvägen” Aurora Line. Foto: Randi Gitz / SVT

Här sprängs motorväg för el fram på Hedenäset – bygget av Aurora Line i ny fas

Uppdaterad
Publicerad

Det smäller rejält i skogarna i Övertorneå när bygget av kraftledningen Aurora Line går vidare till nästa fas. Efter regeringens klartecken i oktober 2023 har Svenska Kraftnät rivstartat projektet och nu har lindragningen börjat – där linorna skarvas med sprängkraft.

Sist SVT besökte kraftledningsbygget var i slutet av april då den första stolpen restes i vid Isovaara station i skogen i närheten av Hedenäset. Nu har de rest 260 stolpar och har börjat med lindragning.

Spränger ihop linor

Det är kallt och blåsigt och linorna matas långsamt ut tre och tre. Högt där uppe arbetar folk i skylift för att ta emot dem och längre bort dras också jordlina och fiber. Linorna som det ska gå el genom rullas ut genom en broms och vidare upp till kraftledningsstolpen.

Industriboomen i norr

Det är 2 300 meter lina i varje och när den är slut måste den skarvas. Det är då det smäller rejält eftersom man spränger ihop linorna. Varje sprängskarv kostar cirka 8 000 kronor.

Del av industriomställningen

Elmotorvägarna ingår i investeringsprogrammet Fossilfritt övre Norrland och är en del av industriomställningen i norr.

Den totala kostnaden för Aurora Line – som sträcker sig mellan svenska Messaure och Pyhänselkä i Finland – uppskattas till drygt 3,1 miljarder kronor.

Målet är att det ska gå att transportera ström genom ledningarna från och med slutet av 2025.

En lång elgata i skogsmiljö i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska Kraftnäts Ida Wallentin lista de största samhällsnyttorna med elmotorvägen mellan Sverige och Finland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet