En vildlax simmar i vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi välkomnar kockarnas inlägg” – i klippet hör du hur Havs- och vattenmyndigheten ser på vildlax beståndet. Foto: SVT/Arkiv

Havsmyndigheten: ”Kockarna sätter fokus på viktiga frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten håller med stjärnkrögarna som vill väcka debatt att den vilda laxen i Östersjön är hotad.

– Det är en storskalig förändring av ekosystemet, säger Mats Svensson, chef för havsförvaltningsavdelningen.

Det är 36 stjärnkrögare som tillsammans skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om bristen på vild lax i Östersjön. Även om de får medhåll av Havs- och vattenmyndigheten så ger myndigheten en delvis annan bild.

Ser förbättringar

– Beståndet av vildlax har sammantaget ökat i Östersjön under de senaste 20 åren, men däremot hade vi ett trendbrott och fick en nedgång under 2023, säger Mats Svensson.

– Förbättringen beror på att vi blivit bättre på att ta hand om laxen i våra egna vattendrag och på att miljötillståndet i Östersjön sakta men säkert blivit något bättre.

Hoten mot vildlaxen

Men trots ökningen håller Mats Svensson med om att vildlaxen i Östersjön i dag är hotad.

– Det beror på miljötillståndet i stort i Östersjön som håller på att förändras. Det är en storskalig förändring i våra ekosystem som beror till står del av klimatförändringar men även av exempelvis döda bottnar.

I debattartikeln skriver kockarna att ”Det storskaliga rovfisket som nu sker i Östersjön där fisken blir fiskmjöl och foder i fiskodlingar måste upphöra.”

Saknar samsyn

– Vi behöver en samsyn mellan de olika länderna om hur hårt bestånden ska beskattas och det har vi inte i dag. Jag hoppas också att vi kan förändra EU-kommissionens syn på haven så att vi får ett mera ekosystem-perspektiv, säger Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.