• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En skrotbil plockas undan av en lastbil vid Fyrkantens bildemontering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Allt blir dyrare” – hör Leif Lundstig om att allt färre bilar skrotas. Foto: Adam Berlin/SVT

Bilskrotaren Leif i Luleå: Därför skrotas färre bilar

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre bilar skrotas i Sverige. En som märkt av en tydlig skillnad är bilskrotaren Leif Lundstig i Luleå – och han vill se att myndigheter inför en bilskrotningspremie igen.

I de fyra norrlänen skrotades blott 16 000 bilar under 2023. En minskning med drygt 1 300 bilar. Leif Lundstig ägare av Fyrkantens bildemontering tror att folk väljer att lägga sina pengar på annat och pressar bilen så långt det går.

– Många som kommer in med sina bilar har fått en dödsdom via besiktningen, först då kommer de in med sina bilar nu egentligen, säger han.

Bilskrotningspremie

Premien för att skrota sin bil togs bort 2007 och i tuffa ekonomiska tider tror Leif Lundstig att det skulle vara ett sätt för att få folk att skrota sina bilar igen.

– Det hade nog inte varit dumt med en liten premie igen, säger han.

I klippet: Leif berättar varför han vill se en bilskrotningspremie.

Så har skrotandet minskat i Sverige

Antal skrotade personbilar, lätta lätta lastbilar och lätta bussar som skrotats med skrotningsintyg:

2023 – 134 449 stycken

2022 – 158 312 stycken

2021 – 172 223 stycken

2020 – 176 371 stycken

2019 – 187 016 stycken

2018 – 205 173 stycken

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.