Biskop Olof Bergqvist (1862-1940) arbetade aktivt mot ”rasblandning” och skrev i sitt herdabrev att ”lapparna” som stam skulle dö ut om de fick för mycket undervisning. Foto: Okänd fotograf & Randi Gitz/SVT

Biskop kopplad till rasbiologiskt institut tas bort från gatunamn i Gällivare – här är nya namnet

Uppdaterad
Publicerad

Olof Bergqvistgatan i Gällivare får ett nytt namn efter att en privatperson föreslog det förra året. Anledningen var den tidigare verksamma biskopens kopplingar till rasbiologiska institutet – och hans åsikter om att samer och tornedalningar skulle segregeras.

Diskussionen gällande namnbytet på gatan uppkom i ljuset av den debatt som uppstått vid Karolinska insitutet (KI) där personer verksamma inom rasbiologin haft gator och salar uppkallade efter sig. Efter en tids debatt valde KI att byta namn på gatorna och salarna.

Beslutet fattat

Ett liknande besked lämnade även Miljö-, bygg-, och räddningsnämnden i Gällivare vid sitt senaste sammanträde.

I förslaget som nämnden kommer att lämna över till kommunens tjänstemän uppger de att Olof Bergqvistgatan hädanefter kommer att heta Agda Rösselsgata.

Agda Rössel får gata uppkallad efter sig i Gällivare. Denna bild är tagen när hon var Sveriges FN-ambassadör i FN:s generalförsamling i New York, USA, omkring augusti 1958. Foto: UPI / TT

Arbetade med mänskliga rättigheter

Agda Rössel som härstammar från byn Kilvo, i Gällivare kommun, är känd för sitt arbete med mänskliga rättigheter och har bland annat varit verksam vid Förenta nationerna (FN) som Sveriges ambassadör. Hon är även känd som den första kvinnan att inneha den positionen.

– Wow, det är fantastiskt. Det kunde inte bli ett bättre namn på en gata, säger medborgarinitiativtagaren Kerstin Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.