Tidigare kunde sjuka och skadade hästar som måste avlivas grävas ner i kommunens avfallsanläggning, men det är inte möjligt längre.
– Den här tjänsten har kommunen tillhandahållit i flera år, men nu har man valt att plocka bort den. Om en häst dör i morgon vad gör vi? Vi har ingenstans vi kan lämna hästen, säger Sarah Wallin Mella, ordförande i Kiruna Ridklubb.
”En arbetsmiljöfråga”
– Det beror på flera orsaker, dels så blev det en arbetsmiljöfråga för personalen på avfallsanläggningen som tyckte det var obehagligt att hantera de flertal hästar som ligger där, och sen är det så att den plats där vi begravde hästarna skulle sluttäckas som deponi – då har har vi ingen möjlighet att göra det längre, säger Stefan Sydberg (M), vice ordförande Tekniska verken.
Nu ska sjuka och skadade hästar transporteras 40 mil till Piteå för avlivning och destruktion.
Ökade kostnader för hästägarna
Tidigare betalade ridklubben 1000 kronor för avlivning av hästen, nu har ridklubben fått en prisuppgift från en entreprenör att kostnaden för avlivning, hämtning och transport till destruktion hamnar på 17 000 -18 000 kronor.
– Vi har inte de pengarna, vi har inte budgeterat för 17-18 000 kronor per häst om det händer att vi måste avliva, säger Sarah Wallin Mella.
Brist på mark för döda hästar
Det är tillåtet att att gräva ner hästar om man får en markägare att upplåta mark till detta.
Men enligt Stefan Sydberg har inte kommunen någon kommunal mark för detta, trots att Kiruna kommun är landets största kommun till ytan – kommunen är lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans.
– Inte på kommunal mark, kommunen äger väldigt lite mark, där har vi gått i stå helt enkelt säger Stefan Sydberg (M) vice ordförande i Tekniska Verken.