Listan på de 41 kommunerna, som kan vara tvungna – eller redan tvingas – hantera återvändarna bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen, enligt Center mot våldsbejakande extremism.
– När vi fick beskedet så ställdes kommunen inför en helt ny situation som vi inte förberett oss för, men nu har vi fått kunskap och det ger trygghet, säger Tommy Lindvall.
Kan släppa sekretessen
Säkerhetschefer och socialtjänstpersonal ute i kommunerna har nu fått utbildning hos Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Tommy Lindvall är en av dem som deltagit i kunskapsdagen vars syfte var att ”ge stöd till de kommuner som har eller eventuellt kan komma att ta emot återvändande barn och vuxna från områden som tidigare har kontrollerats av Islamiska staten”.
– Socialtjänsten är viktig i det här sammanhanget. Om en eventuell IS-återvändare söker stöd hos kommunens socialtjänst så kan vi direkt släppa på sekretesslagen och ge polisen informationen och sedan är det Säpo som utreder.
”Underhandsinformation av polisen”
– Jag får underhandsinformation av polisen vilka personer som kan tänkas vara i Boden, säger Tommy Lindvall.
Utan att kunna gå in på några detaljer så säger Tommy Lindvall att han har bra kunskap om vilka enstaka Is-återvändare som kan vistas i Boden.
– Och när det gäller barn till IS-återvändare så har vi i kommunen inga orosanmälningar alls, säger han.
Bodensare blev oroliga
När det blev känt att Boden är en av de kommuner som kan tvingas hantera IS-återvändare så lät inte reaktioner vänta på sig:
– Många ringde och sa att ”vi inte ska låta dom komma hit”, men vi haren lagstiftning att förhålla oss till och jag ser ingen hotbild nu, säger Tommy Lindvall.