Tanken med samarbetet är att kommunens socialtjänst ska säkerställa att information om misstänkta terror- och krigsbrott kommer polisen och åklagarmyndigheten till del, skriver Liberalerna i Stockholms stad i ett pressmeddelande.
Enligt socialborgarrådet Jan Jönsson (L) är det i sin ordning att socialtjänsten lämnar vidare information så länge det gäller brott som kan ge fängelse i mer än ett år.
– Redan idag bryter socialtjänsten sekretessen när det gäller exempelvis barnmisshandel. På samma sätt är det nödvändigt att vi bidrar till att lagföra terrorister. Det här är ett tydligt exempel på samarbete och samhandling med polis och åklagare, säger Jan Jönsson (L).
”Individer jag vill kalla mördare”
Till Sveriges Radio säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att samarbetet mellan socialtjänst, polis och åklagare är ett helt nytt sätt att angripa problemet.
– Det kan handla om socialtjänsten, att de delger information som de sitter på, om individer, som jag vill kalla mördare, som har deltagit i just strider och återvänt. Att det delger det till Säkerhetspolisen så att de kan börja öppna upp utredningar, säger Anna König Jerlmyr till Sveriges Radio.
Enligt henne har polisen inte jobbat på det sättet tidigare.
”Måste agera”
Hittills har Stockholms stad identifierat 19 individer som återvänt från terrorgruppen IS och som kan misstänkas för krigsförbrytelser eller att ha deltagit i folkmord.
– Får vi kännedom om den här typen av brott måste vi agera, inte minst för att skydda barnen som finns i de här miljöerna, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).
Terrorforskare välkomnar initiativet
Terrorforskaren Magnus Ranstorp applåderar initiativet.
– En eloge till den politiska ledningen i Stockholm. Det här visar vad som går att göra om man inte är passiv utan visar ledarskap. Det här är en politik som skapar förutsättningar för att få resultat. Det är precis det här vi behöver. Malmö, Göteborg och Örebro borde studera hur Stockholm gör, säger han till TT.