Kalix sjukhus kan inte räkna med någon magnetkamera. – En MR-kamera är inte aktuell i dagsläget, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Kalix sjukhus får nej till magnetkamera

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen storsatsning på en magnetkamera vid Kalix sjukhus. Invånarna får fortsätta köa och resa till Sunderbyn, Piteå eller Gällivare för undersökningar.

– En MR-kamera är inte aktuell i dagsläget, säger regionrådet Anders Öberg (S).

Den socialdemokratiska regionledningen besökte i dag Kalix tillsammans med ett antal fullmäktigeledamöter för att diskutera hälso-och sjukvård med folk. Och på kvällen var det offentligt möte på folkets hus.

I dag står 2 300 i kö

Enligt uppgifter på sociala medier är en magnetkamera, för drygt 25 miljoner kronor, det som Kalixborna vill ha just nu.

Och det bland annat för att 2.300 personer stod i kö i december 2017 för att få den typen av vård i Sunderbyn, Piteå eller Gällivare.

– Men det är inte aktuellt just nu i alla fall. Vi vet att 86 procent av patienterna i Norrbotten får sin MR-undersökning inom 60 dagar och det är bättre än vårdgarantins krav. Sen skulle det vara svårt för oss att rekrytera och bemanna en sådan MR-kamera också, säger regionrådet Anders Öberg.

– En MR-kamera är det som många i Kalix pratar mycket om nu. Medborgarna har en åsikt, men jag tycker att det är viktigt att lyssna på varför regionledningen inte vill satsa på en sådan i dag, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S).

Centrum för e-hälsa

I stället vill regionledningen  satsa på ökad samverkan mellan kommunen och regionen. Dessutom ska Kalix sjukhus bli centrum för distansöverbryggande vård på kvällar och helger i Arvidsjaur, Arjeplog, Haparanda, Jokkmokk, Pajala, Överkalix och Övertorneå.

– Vi menar att Kalix sjukhus på det sättet kan spela ytterligare en viktig roll för länets akutsjukvård, säger Anders Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.