Reporter Ellika Nilsson syns i bild, intervjuar . med svart bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är arbetskulturen på Bodenföretaget? Se vad SVT:s källa säger i intervjun. Foto: Elias Paulsson/SVT

Källan inifrån Bodenföretaget: ”Fick instruktioner att inte nämna krypto”

Uppdaterad
Publicerad

Utåt sett drev företagen datacenter och sålde tjänster till kunder. Personal trodde att det handlade om ett vanligt jobb men det fanns saker som ledningen ville hemlighålla. SVT har fått en unik inblick i några av företagen som lurat staten på en miljard.

”Nämn aldrig kryptoutvinning. Om någon frågar, säg att det är ett vanligt datacenter”.

Det var instruktionerna som anställda på ett av de företagen som Skatteverket krävt på nästan en miljard fick.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Stulen utrustning

Källinformation inifrån företaget ger oss en bild av hur några av företagen bedrev sin verksamhet. En verksamhet som beskrivs som ”hemlighetsfull” och där anställda erbjöds kryptovaluta som lön.

Uppgifter till SVT visar även hur dyrbar miningutrustning hämtades från ett konkursbo dagen innan konkursförvaltarens besök och kördes till Boden i containrar på natten.

– Nu är de installerade i Boden, säger den före detta anställde som efter en tid lämnade så mycket bevis som möjligt till svenska myndigheter för att avslöja vad han anser vara en bedräglig verksamhet.

Hotad och avskedad

Ingenting av detta finns med i Skatteverkets utredning, den har fokuserat på företagets momsavdrag, skulder på ett par hundra miljoner.

Men att tipsa myndigheter om sin arbetsgivare var inte enkelt.

– Det har varit oerhört stressande. Jag blev hotad av ledningen när de misstänkte att jag visste för mycket. Efter att jag delade med mig av mina erfarenheter blev jag olagligt avskedad, säger källan som tycker att skyddet för visselblåsare borde stärkas.

– För närvarande ligger ansvaret ofta på företagen själva. Jag ville rapportera olagliga aktiviteter men det blir ju som att rapportera ett brott till brottslingen själv. Mitt fall visar hur svårt det kan vara att stå upp mot välorganiserade företag. Att stärka visselblåsarskyddet skulle inte bara hjälpa i fall som mitt utan också uppmuntra fler att träda fram med information.

SVT har sökt företaget, som inte har återkommit.

Granskningen hade inte varit möjlig utan berättelser inifrån företaget. Har du erfarenheter? Kontakta SVT:s reportrar genom att maila ellika.nilsson@svt.se eller elias.paulsson@svt.se. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar skattefusket i kryptobranschen

Mer i ämnet