Kranvattnet i Katterjåkk och Riksgränsen går inte att dricka sedan vattenverket brunnit ner till grunden. Foto: Tekniska Verken

Katterjåkk och Riksgränsen utan dricksvatten efter brand

Publicerad

Både Katterjåkk och Riksgränsen är utan dricksvatten efter en brand i ett vattenverk. Enligt Kiruna kommun kan det ta lång tid att åtgärda.

Det var under torsdagen som vattenverket i Katterjåkk började brinna. Det blev totalförstört. Nu står både Katterjåkk och Riksgränsen utan dricksvatten.

– Dricksvatten måste hämtas från dricksvattentank som finns vid reningsverket i Katterjåkk och på campingen i Riksgränsen, säger Bengt-Göran Rova, enhetschef VA på Tekniska Verken.

Vatten från jokk

Tills vidare tas vatten från Katterjokken men det får endast användas till bad, dusch, tvätt samt spolning i toalett. Kiruna kommun jobbar nu för att driftsätta ett befintligt vattenverk i Riksgränsen. Men för abonnenter i Katterjåkk finns ingen kortsiktig lösning.

Vad som orsakat branden är oklart.

– Det har varit strömavbrott under gårdagen och larmet om branden kom strax efter att strömmen kom tillbaka men just nu vet vi inte orsaken till branden och vi vill inte spekulera vidare förrän vi vet mer, säger Bengt-Göran Rova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.