– Det är ett underskott på tillgången, säger fastighetsmäklaren Peter Barsk.
Peter Barsk har 34 års erfarenhet som fastighetsmäklare och han berättar att under krisåren i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet fick man i vissa fall en bostadsrätt gratis i Kiruna.
– I extrema fall fick man en lägenhet, men även om man betalade 30 000 kronor för en trea vid millenniumskiftet så är den bostadsrätten nu värd en miljon kronor. Det blir en värdeökning på närmare 3 000 procent, säger Peter Barsk.
Så mycket betalar LKAB
Efter krisåren har framtidstron återvänt till Kiruna och LKAB:s gruvsatsningar har lett till att ett stort antal fastigheter i Kiruna måste rivas och byggas upp på nytt i en omfattande samhällsomvandling.
Många stora bostadsrättsföreningar har köpts upp eller ska köpas av LKAB. Ersättningen för de enskilda bostadsrättsägarna är betydligt större än vad de köpt lägenheterna för.
Det tillsammans med att det byggs väldigt få bostadsrätter har gjort att bristen på bostadsrätter är stor och priserna har kraftigt ökat de senaste åren.
– Det hade inte varit ett problem att sälja fler om man uttrycker det så, säger Peter Barsk.
Speciell marknad
LKAB betalar i dag i snitt 23 800 kronor per kvadratmeter till bostadsrättsägare när de köper en bostadsrättsförening. Det innebär att en lägenhet på 75 kvadrat har ett värde på 1 785 000 kronor.
– Det trissar upp priset i områden som ska köpas av LKAB, men även i områden som inte påverkas av stadsomvandlingen, säger Peter Barsk.
Hör varför Kiruna har en intern marknad som styrs av stadsomvandlingen i klippet ovan.