Regeringen satsar 150 miljoner årligen på rymdforskning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar totalt 300 miljoner kronor på rymdforskning och rymdverksamhet. Det beskedet gav i dag rymdminister Matilda Ernkrans (S) när hon besökte Esrange.

– Det här betyder att Sverige fortfarande är en stark rymdnation, säger hon.

Rymdstyrelsen får en ökning med 150 miljoner kronor årligen för rymdforskning och rymdverksamhet för år 2020. Därtill förslås en höjning på 150 miljoner kronor för innevarande år 2019.

Framstående rymdnation

– Sverige är en framstående rymdnation. Den positionen vill vi fortsätta att utveckla och därför behövs satsningar på rymdområdet. Satsningarna går till både forskning och annan verksamhet som stöttar rymdindustrin, säger rymdminister Matilda Ernkrans.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Satsningen kommer att möjliggöra nya nationella forskningsprojekt  med utvecklingsmöjligheter för alla svenska rymdaktörer, enligt ministern.

Minstern på plats i två dagar

Under två dagar har Matilda Ernkrans minister, för högre utbildning och forskning som även har ansvar för rymdfrågor, varit i Kirunaområdet och träffat företrädare bland annat SSC som driver Esrange.

Under tisdagen flög hon över rymdbasen där den nya rampen ska byggas.

Större raketer

Tidigare har det talats om en satsning på Esrange för att kunna skjuta upp raketer. Idag skjuter Esrange bara upp så kallade sondraketer som når tyngdlöst tillstånd och sedan dimper ner i backen igen. Raketerna som ska ta satelliter ut i omloppsbana blir betydligt kraftfullare och större.

Men under presskonferensen i Kiruna på onsdagen kom inget löfte om satsning på satellituppskjutningar.

Marknaden för små satelliter har växt kraftigt de senaste åren och en utredning av Rymdstyrelsen och SSC har visat att uppskjutningar av satelliter kan bli en lönande verksamhet på sikt. Satsningen tros också kunna locka många högteknologiska företag till Norrbotten och Sverige.

Europas största bas

Från Esranges sida har man också framhållit vikten av att Sverige ska bygga Europas första bas för satellituppskjutningar. Liknande planer finns bland annat Nordnorge, Portugal och Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet