Önskemenyerna gäller på förskolor och skolor runt om i Luleå kommun. Och barnen på Dungen skickar nu kontinuerligt in teckningar med förslag på vad kockarna ska servera.
– Vi försöker också prata mer mat med barnen och göra dem mer delaktiga olika sätt, säger kocken Emma Lind.
Delar bilder och information i förväg
Här jobbar kockarna med färg, lukt och smak för att fånga barnens intresse. Kockarna har också startat ett konto i sociala medier där de lägger ut bilder och information på veckans maträtter.
– Då kan barnen titta hemifrån och diskussionen om önskemål och synpunkter kan fortsätta med föräldrarna. Det har blivit ganska populärt bland föräldrarna också, säger Lind.
Lite guldkant på menyn
Det har visat sig att barnen ibland behöver marinera sina tankar innan de vågar testa nya saker.
– Man kanske inte vågar smaka något nytt första och andra gången, men tredje gången går det bra.
Kan du ge exempel på lite guldkant som tillkommit på barnens meny?
– De får ju alltid hembakat bröd! Och när vi har soppa så byter vi ut osten mot en bönröra för att vara mer klimatsmarta, säger Emma Lind.
I videon berättar kocken om förbättringarna med utökad frihet i köket.