Bild på sophämtning vintertid och Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Arjeplogs kommun oroar sig för dyrare avfallshantering och vad de ser för lösning. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Aino Aspelin/SVT

Kommunalrådet i Arjeplog: ”Kan bli väldigt dyrt att möta kravet”

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2027 ska kommuner ha infört fastighetsnära insamling enligt förslag från Naturvårdsverket. Något som kan komma att bli dyrt för glesbygdsbefolkningen – Arjeplogs kommunalråd oroas av konsekvenserna.

Arjeplog är en av de största kommunerna i Sverige sett till yta men inte när det kommer till befolkning.

Enligt Naturvårdsverkets förslag ska alla kommuner ha infört fastighetsnära insamling år 2027.

Förpackningsproducenterna ska stå för kommunernas kostnad. Men kommunalrådet i Arjeplog är rädd att det ändå kommer att slå mot invånarna.

Fördubbling av taxan

– Det kan röra sig upp emot en fördubbling av taxan, säger kommunalrådet Isak Utsi (S).

Vad ersättningen från producenterna blir ska fastslås av Naturvårdsverket. Men förslaget på ersättningen har kritiserats då man inte har tagit hänsyn till Norrbottens vinterförhållanden.

Hör hur det kan påverka Arjeplogs kommun och vad man ser för lösning i klippet.

Fastighetsnära insamling

Från 1 januari 2027 ska kommunen tillhandahålla fastighetsnära insamling av de vanliga förpackningsslagen (papper och kartong, plast, metall och färgat och ofärgat glas) från alla hushåll samt från samlokaliserade verksamheter som anmält kommunal insamling.

Definitionen på fastighetsnära insamling är: insamling från en fastighet där ett hushåll har avfall eller, om sådan insamling inte är möjlig med hänsyn till fastighetens utformning och belägenhet, trafiksäkerhet eller andra omständigheter, insamling från en plats i nära anslutning till en fastighet där ett hushåll har avfall.  

Källa: avfallsverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.