Gällivare kommuns första utredning kring Mikaels dödsfall gjordes samma dag och tog några timmar. Utredaren slog fast att kommunen inte har gjort något fel. Foto: Privat/Filip Hannu, SVT

Gällivare kommuns utredning var klar – samma dag som Mikael hittades död

Uppdaterad
Publicerad

Mikael som skulle ha hjälp i hemmet fyra dagar i veckan av Gällivare kommun låg död flera dagar innan han hittades. Kommunens första utredning av dödsfallet tog några timmar: De hade inte gjort någonting fel.

Mikael hittades död den 17 juni i år. Kommunens första utredning, som konstaterade att de inte gjort någonting fel och inte behövde anmäla sig själva, gjordes klar och diariefördes samma dag.

”Utredningen är väldigt omfattande”

Om en kommun gör någonting fel inom verksamheter som bedriver socialtjänst ska detta anmälas till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. En Ivo-anmälan kan ge svar till anhöriga om någonting har brustit och vad som i sådana fall har gått fel. Kommunen utreder på egen hand om det ska göras en anmälan eller inte.

Fallet Mikael i Gällivare

– Utredningen är väldigt omfattande. Vi har en tjänsteperson som arbetar enbart med lex Sarah. Den personen får till sig anmälan från verksamheten, säger Anette Viksten Åhl, socialchef i Gällivare.

Hävdar nu att det finns en ny utredning

I fallet med Mikael gjorde kommunen en första bedömning att ärendet inte behövde utredas vidare. Efter att SVT gjort en första intervju med socialchefen och begärt ut handlingar hävdar kommunen nu att det finns en ny utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet