Landslaget i Storklinten efter månader på glaciären

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och delar av världens alpina skidelit huserar just nu i länet, där nu Storklinten vid sidan av Kåbdalis och Dundret fått till fina backar rekortidigt för säsongen. Edda-Kristin Arnadottir är landslagtränare till WC-herrarna i storslalom och trivs i Storklinten:

– Det är jättefina förhållanden, och det är så smidigt jämfört med glaciäråkningen.

Även åkarna uppskattar träning på hemmaplan efter försäsongens glaciärläger i alperna som startade redan i augusti. Matts Olsson som debuterade i världcupen redan 2007 tycker det är viktigt att kunna öppna upp svenska anläggningar tidigt, något som gynnar alla, speciellt mindre föreningar med ansträngd ekonomi.

Skönt att slippa trängas

Landslagskollegan Mattias Rönngren tycker det är skönt att kunna åka ned från stugan och vara direkt i backen utan att trängas, jämfört med glaciäråkningen som innebär långa transporter mellan backe och boende.

– Det är väldigt effektiv åkning. Nere i alperna är de ofta långa liftköer, det går mycket energi bara att ta sig upp i backen.

Tidig träning på hemmaplan

Och i takt med att alpernas glaciärer krymper blir de än viktigare i framtiden att kunna säkra tidig träning på hemmaplan. Men trots ett kallare klimat i norrbotten så gäller det att förvalta det vita guldet rätt. Guttorm Jakobsen är driftledare på Storklinten, och vet vad som krävs. Trots nya automatiska snökanoner som ställer in sig själva beroende på temperatur och luftfuktighet så vill det till att man sparar undan snö för att kunna säkerställa en tidig premiär även framöver:

– Det finns en stor marknad i den här regionen för att ta hit grupper som vill träna tidigt på säsongen. I år hade vi lite tur med en bra höst med kalla temperaturer, så det gäller att säkra upp med ett lager snö från året innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.