Länsstyrelsen blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten får behålla länsstyrelsen. Regeringens utredare Mats Sjöstrand vill slå ihop dagens 21 länsstyrelser till elva men Norrbotten ingår inte i det förslaget.

Nästan hälften av landets 21 länsstyrelser slås samman. Det  föreslår utredningen som blev offentlig idag.

Landshövding Sven-Erik Österberg är nöjd med utredningens förslag att inte slå samman länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.

Regionutredningen

– Det finns en del förslag på ändringar, bland annat att Skogsvårdstyrelsen regionala organisation ska in under länsstyrelsen. Men i det stora hela bli det arbetsro för personalen, säger Sven-Erik Österberg.

Utredningen föreslår också att det regionala utvecklingsansvaret ska tas över av landstingen.

-Det är precis det vi har skrivit i vår ansökan om att bli regionkommun, men om det här sedan blir regeringens förslag är svårt att veta, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Följande länsstyrelser föreslås att slås ihop: Jämtland och Västernorrland (sätesort Östersund), Dalarna och Gävleborg (Falun), Värmland och Örebro (Örebro), Stockholm och Gotland (Stockholm), Västra Götaland och Halland (Göteborg), Jönköping och Östergötland (Linköping), Kalmar och Kronoberg (Växjö), Skåne och Blekinge (Malmö).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionutredningen

Mer i ämnet