Före jul beslutade sig partsrådet för Laponia att genomföra en kompromiss som räddade den lokala förvaltningen, som tidigare haft en samisk ordförande och en majoritet från samebyarna.
Nu handlar det i stället om ett viktat roterande system ordförandeskap.
Begär uträde
Samebyarna utser ordföranden i fyra år framåt och efter det är det Gällivare och Jokkmokks kommuner som tar över i två år.
Men Bastes, Unnas och Gällivare skogssamebys representanter gillar inte alls nyordningen.
”I dag upplever vi att en förskjutning har skett i acceptansen och respekten för oss som urfolk och ägare av kriterierna för världsarvsutnämnden”.
”Beslut har fattats som går emot den grundläggande principen om samisk majoritet och de följer inte heller den konsensusprincip som är en del av stadgan för Laponia”, skriver Per-Gustav Nutti, Kjell-Åke Pittsa och Stig Persson i ett brev till partsrådet och styrelsen.
Och eftersom de ser ordförandediskussionen som helt avslutad uppmanar de sina samebyar att verkställa ett urträde ur föreningen.
”Skarpt läge”
Länsrådet Johan Antti menar att mycket tyder på att samebyarna kommer att lämna förvaltningen till sommaren.
– Nu är det skarpt läge och de är på väg att skjuta ut sig och gör de det så faller föreningen. Om finns det ingen förening så finns det inte heller någon grund för en lokal förvaltning. Jag tycker att det är en jättetrist, utveckling, säger han.
Länsstyrelsen har via en speciell förordning delegerat ansvaret till den lokala nivån och skulle i så fall ta över förvaltningen igen.
– Det kommer att fungera, men den lokala prägeln på förvaltningen av världsarvet Laponia kommer att försvinna, säger Johan Antti.