I dag var det ett avgörande möte i partsrådet för Laponiaförvaltningen och frågan var om den skulle upplösas eller inte.
Samebyarna har haft ordförandeskapet hela tiden och ville inte släppa det både Jokkmokks kommun och länsstyrelsen har krävt ett roterande ordförandeskap.
”Laponia lever vidare”
Den bittra ordförandestriden gjorde att Jokkmokks kommun krävde att staten skulle ta över förvaltningen och länsstyrelsen ställde upp på det – om inte en lösning skulle komma till stånd.
– Det ska vara en lokal förankring, inte en samisk förvaltning, har Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) sagt tidigare.
Men i dag löste parterna problemet.
En kompromiss om ett viktat roterande ordförandeskap gjorde att alla kunde enas.
Beslutet blir att samebyarna får utse ordförande under de närmaste fyra åren och sedan tar kommunerna över i två år.
– Det blir ett roterande ordförandeskap och jag är mycket nöjd med det. Nu kan förvaltningen av Laponia leva vidare och vi tror att det här ger en ökad stabilitet för världsarvet, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).
”Ökad delaktighet”
Han tror att ett roterande ordförandeskap kommer att ge förvaltningen en bättre lokal förankring i Jokkmokk och Gällivare
– Jag är mycket positiv till framtiden efte det här. Nu gäller det att jobba vidare med med att skapa en ökad lokal delaktighet i förvaltningen och att göra Laponia tillgängligt för fler besökare, säger Robert Bernhardsson.
Världsarvet Laponia består bland annat av av nationalparkerna Sarek, Padjelanta, Stora sjöfallet och Muddus och naturreservaten Sjaunja och Stubba.