Frågan om Kallak hamnade i vänteläge – tills nu Foto: SVT

Regeringen: ”Länsstyrelsen måste ta ställning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kräver nu att länsstyrelsen ska ta ställning till Beowulf minings ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk och därmed kanske frågan till slut kan avgöras.

Bolagets ansökan kom in till Bergsstaten redan den 25 april 2013 och ligger nu på regeringens bord för ett avgörande.

Bergmästaren säger ja till koncessionen, men länsstyrelsen har avstått från att yttra sig med hänvisning till att gruvverksamhetens påverkan på världsarvet Laponia behöver utredas ytterligare.

Gruvbrytning i Kallak

”Ta ställning!”

Därmed har frågan hamnat i ett vänteläge, tills nu.

Näringsdepartementet vill få fart på handläggningen och kräver i ett brev att länsstyrelsen tar slutgiltig ställning till gruvbolagets ansökan och det senast den 1 december.

Karta över området kring Kallak Foto: SVT

”Området Kallak är sedan 19 januari 2013 utpekat som riksintresse för värdefulla ämnen och mineraler. Den 10 februari 2017 har sametinget pekat ut ett nytt riksintresse för rennäringen som rör koncessionsområdet.”

”Länsstyrelsen ombeds komma in med ett ställningstagande till miljökonsekvensbeskrivningen. om den sökta markanvändningen är lämplig och om riksintresset för rennäringen.” skriver departementsrådet Karin Eckerdal.

Kurt Budge, vd för Beowulf mining är mycket nöjd över att länsstyrelsen tvingas agera Foto: SVT

Beowulf minings vd Kurt Budge är mycket nöjd över att länsstyrelsen nu tvingas agera i Kallakfrågan.

–Vi välkomnar att regeringen har agerat snabbt vad gäller vår ansökan om en bearbetningskoncession och att den varit direkt i sin kommunikation med länsstyrelsen, säger han.

Kurt Budge är trött på att vänta på ett besked i frågan.

–Vi i bolaget anser att vi uppfyllt samtliga krav för att erhålla den begärda koncessionen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet