Det är Luleå, Kalix och Arvidsjaurs kommun som tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU, och Atea utvecklar surfplattan med finansiering från EU:s regionsutvecklingsfond och Region Norrbotten.
Tanken är att den ska vara så lättanvänd att även de med ingen erfarenhet av digital teknik kan använda den. Men den kommer även att kunna anpassas efter individens behov.
Resultatet redovisas i höst
Anneli Nyman, biträdande professor vid LTU, är forskningsansvarig i projektet. Hon forskar kring hur digitala produkter kan förbättra ensamma äldres sociala delaktighet.
– Många äldre är digitalt exkluderade och upplever att de inte kan följa med i den digitala utvecklingen, säger Anneli Nyman.
I sommar kommer surfplattan att delas ut till äldre som ingår i en testgrupp. Sen är tanken resultatet ska redovisas innan årskiftet.
Ska minska resor i äldrevården
För kommunernas del är förhoppningen att surfplattan ska kunna användas i äldrevården och minska transporter. Enligt Stig Gabrielsson, projektledare och it-utvecklare på Luleå kommun, görs det bara i Luleå 87 600 tillsynsbesök inom äldrevården.
– Istället för ett tillsynsbesök där någon bara tittar in och ställer en fråga skulle man kunna erbjuda kvalitetssamtal, säger Stig Gabrielsson.
Kommer säljas vidare
Tanken är att surfplattan ska säljas vidare när den är färdigutvecklad. Flera andra kommuner har redan hört av sig och är intresserade av att köpa tekniken – men det arbetet kommer Stig Gabrielsson lämna över till andra.
– Kommunen ska inte sälja den vidare. Det ska göras av en marknadsspelare.