Den som lever i ett digitalt utanförskap kan inte ta del av information på samma sätt som alla andra. Det är även betydligt svårare att delta i demokratin genom till exempel kommuners medborgarförslag.
I Luleå kommun måste ett medborgarförslag få 77 röster inom 3 månader för att behandlas – om du inte har tillgång till internet är inte möjligt att rösta då det sker via kommunens hemsida.
– Det går tyvärr inte. Vi ser över nya sätt att hantera det här, det är en problematik, säger Sofia Riström, kanslichef på Luleå kommun.
Stort intresse för studiecirklar
SPF Seniorerna Åkerbäret i Luleå villl lyfta äldre ur digitalt utanförskap och har därför under de senaste månaderna startat flera studiecirklar, bland annat utbildning i hur man använder smarta telefoner.
Intresset har varit stort. Runt 60 personer anmälde sig direkt när den första cirkeln startades. En stor del av de som anmälde sig var 85-90 år gamla.
– Att tro att årsrika människor inte är intresserade av teknikutvecklingen eller vill vara med i samhällsdebatten är helt fel, säger Barbro Lundgren på SPF Seniorerna Åkerbäret.
Inget wifi på äldreboenden
På Luleå kommuns omsorgsboenden har det varit svårt att använda sig av modern teknik även om intresset funnits, för det har helt enkelt inte funnits något wifi.
Förra året fick socialförvaltningen en budgetram av kommunfullmäktige för att bygga ut wifi, men komponentbrist satte stopp. Enligt Ida Johansson, avdelningschef på Luleå kommun, pågår nu arbetet för fullt.
– Det kommer ske på alla äldreboenden, i alla hemtjänstgrupper, på alla stödboenden och i alla våra verksamheter.