• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kommunrevisorerna har nu granskat händelserna som ledde till att Luleås tidigare kommundirektör Mikael Gustavsson Roxell (före detta Lekfalk) tvingades sluta. Foto: SVT

Revisorerna granskar Lekfalkaffären – mentorsköp kan var lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Lekfalkaffären var inte bara ett avsteg från de interna riktlinjerna, utan även ett brott mot lagen om offentlig upphandling, enligt Luleå kommuns revisorer.

– Det var mycket underligheter i det här fallet, säger revisionens ordförande, Rolf Höglund.

KPMG har på de förtroendevalda revisorernas uppdrag granskat händelserna som ledde till att Luleås dåvarande kommundirektören tvingades sluta den 4 oktober 2019 efter att SVT avslöjat att han själv upphandlat en personlig mentor som kostade kommunen 30.000 kronor för en och en halv dag per månad.

Den totala kostnaden var 570.000 kronor, enligt avtalet.

Lekfalks mentor

Brott mot lagen om offentlig upphandling

Revisorerna konstaterar att det var rätt att bryta avtalet med kommundirektören, men att det också var rätt att betala ut avgångsvederlaget på tretton månadslöner på drygt 107.000 kronor eller totalt 1,4 miljoner kronor.

”Vår bedömning är att kommundirektörens agerande inte är så allvarligt att det utgör grunden för avsked och följaktligen anser vi att Luleå kommun gjort rätt i att betala ut avgångsersättningen.” skriver revisorerna i sitt slutdokument som nu skickats till kommunstyrelsen och de politiska gruppledarna.

Men de slår också fast att det handlar om ett flertal avsteg från riktlinjerna och ett brott mot lagen om offentlig upphandling.

Kommunens upphandlare har inte använts, upphandlingen har inte konkurrensutsatts och det saknas skriftlig dokumentation. Dessutom har de så kallade delegationsbesluten under arton månaders tid inte inte anmälts till kommunstyrelsen på nästföljande sammanträde.

Och så är det helt fel, enligt revisorerna,  att kommundirektören själv upphandlat konsulttjänster som berör hans egna personliga förhållanden.

”Stora underligheter”

Kommunrevisionens ordförande Rolf Höglund är kritisk till kommundirektörens agerande och kommunledningens bristande ledning och kontroll, speciellt när det gäller beslut som fattats på delegation.

– Det här har hanterats på ett lite konstigt sätt. Det har varit ganska stora underligheter när det gäller hur man på ledningsnivå skött det här. men jag tror att det kommer att bli bättre om regelverket skärps upp, säger han.

Revisorerna har också lagt fram en kravlista för att undvika nya Lekfalkaffärer:

  •  Kommundirektörens anställningsavtal måste förtydligas när det gäller hur beslut om inköp av personlig karaktär ska hanteras.
  •  Kommunstyrelsen ska göra riktlinjerna ”Hållbara inköp” känd i organisationen.
  •  Kommunstyrelsen ska vidta åtgärder för att undvika systemfel vid delegationsbeslut om direktupphandlingar.
  •  Kommunstyrelsen bör se över möjligheten att ge ledamöterna mer tid för inläsning av ekonomiska rapporter för att de ska kunna ta ett större ansvar.

Vill inte kommentera

SVT har varit i kontakt med förre kommunalrådet Niklas Nordström (S), som avgick den 10 oktober 2019,  och ställt frågan – har du några kommentarer till revisorernas kritik?

– Nej, säger han.

Ingen kommentar alls?

-Nej.

SVT har också sökt Mikael Lekfalk, som nu heter Mikael Gustavsson Roxell och har ett nytt chefsjobb i Nacka kommun, utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekfalks mentor

Mer i ämnet