10-årige Lewi i Luleå jonglerar med en boll hemma i köket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Broarna brända” – hör Lewis föräldrar berätta hur de reagerar på att 10-åriga sonen blivit portad från fotbollen i Bergnäsets AIK. Foto: Adam Berlin/SVT

Lewi, 10, i Luleå fick utbrott – portad från fotboll i månader

Uppdaterad
Publicerad

10-årige Lewi viftade med en väst och skrek åt sin tränare i Bergnäsets AIK. Det hände i maj och den unga pojken, som har en NPF-diagnos, har varit portad från fotbollslaget sedan dess.

– Det har blivit sjukt förstorat, säger pappa Leo Österberg.

I mitten av maj slog 10-årige Lewi sin tränare med en väst och några dagar senare stängdes han av från laget. Konflikten har sedan förblivit hela sommaren och Lewi har inte fått spela fotboll på mer än tre månader.

Vill tillbaka till kompisarna

De efterföljande månaderna har kretsat kring möten där båda parterna är oense om hur situationen ska lösas. Föräldrarna berättar att det känns svårt att ha med föreningen att göra.

– Han har alla sina kompisar i laget och vill tillbaka, men för oss som föräldrar är broarna brända. Även föräldragruppen har varit med om att stänga av Lewi. Det blir en konstig situation för oss som föräldrar, säger mamma Johanna Stålnacke.

Tränaren kräver en ursäkt

Skälet till den långa utdragna konflikten är att tränaren krävde en ursäkt från Lewi. Men föräldrarna och Lewi tycker att ansvaret är på tränaren som inte försökt hantera Lewi och hans NPF-diagnos på ett värdigt sätt.

– Visst, Lewi kräver en del uppmärksamhet och tydlighet, men det har aldrig fungerat med den här tränaren. När jag slutade som tränare i laget kändes det bara som en tidsfråga, säger pappa Leo Österberg.

Klubben vill inte medverka

Bergnäsets AIK har avböjt att medverka, men hälsar att de erbjudit Lewi en plats i det ett år äldre laget. Men inte heller där får han spela förrän tränaren fått en ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.