Barn som står uppradade på en fotbollsplan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Prata mycket mindre” – Daniel Cortobius vid SvFF ge tips på hur man hanterar barn med NPF-diagnos. Foto: SVT

SvFF: ”Barnet ska stå i centrum – oavsett diagnos”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundet och Attention är båda överens att det behövs en trygg och stimulerande utvecklingsmiljö för idrottande barn med NPF-diagnoser – och att alla lag kan erbjuda rätt förutsättningar.

– Barnet ska stå i centrum – oavsett diagnos, säger Daniel Cortobius vid SvFF.

I lag, oavsett kön eller ålder, kommer ledare med stor sannolikhet möta spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, även kallat NPF-diagnoser.

10-årige Lewi är en av de som påverkats av sin NPF-diagnos då efter att han blivit arg numera varit portad från sin förening i snart fyra månader.

Hur ska man som tränare då agera när man har hand om barn och ungdomar med NPF? Enligt Svenska fotbollförbundet och Attention, som är en rikstäckande organisation för personer med NPF-diagnoser, finns det enkla lärdomar att gå efter för att möta spelarna utifrån deras behov och skapa förutsättningar där spelarna trivs, mår bra och utvecklas.

– Prata mindre. Var så kort och koncis som det bara är möjligt, säger Daniel Cortobius utvecklingskonsulent parafotboll.

Anki Sandberg, förbundsordförande i Attention.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Idrotten har ett samhällsansvar” – hör Anki Sandberg vid Riksförbundet Attention. Foto: SVT

Vad är NPF?

NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Tio procent av dagens barn och unga har någon form av NPF-diagnos.

En neuropsykiatrisk utredning görs för att undersöka om de svårigheter som ett barn upplever beror på adhd, autism eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Beroende på vad utredningen visar, kan man få olika slags hjälp och stöd.

Källa: 1177 och Attention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.