Lennart Elfgren, professor i byggkonstruktion, menar att det är byggherren som har ansvaret att det blir rätt när man bygger hus och att det är den nya designen med platta tak och nya material som inte är lämpligt i Kirunas arktiska miljö.
”Lagen är kristallklar”
I höstas öppnade handelskvarteren 7, 8 och 9 i Kirunas nya stadsdel och redan första vintern har det runnit in smältvatten i lokalerna.
– Lagen är kristallklar i det avseendet. Det är byggherren och beställaren, i det här fallet LKAB, som har ansvaret och ska anlita den sakkunskap som behövs. Har man inte gjort det har man gjort fel. Man ska söka den kompetens som behövs för att få en byggnad som är ändamålsenlig och det är den inte om det rinner vatten, säger Lennart Elfgren.
”Platta tak fungerar inte i Kiruna”
Lagen och Boverket ger möjlighet för byggherren att använda sig av ny design och material, till exempel platta tak.
– Men det är byggherren som bär ansvaret att det fungerar, säger Lennart Elfgren.
Han vill se en ny lagstiftning för vattensamlingar och vattentryck på tak, som liknar lagstiftningen för hur mycket ett snö ett tak ska tåla.
– Vi vet sedan länge att vatten kan man inte lura och bygger man platta tak där vatten samlas efter snösmältningen så letar det sig in i springor och då börjar det läcka. Platta tak fungerar i de sydligare breddgraderna men i Kiruna fungerar det dåligt och det vet man om, säger Lennart Elfgren.