Till vänster ett stort stenbryt med en kant. Ovanför den LKABs kvarter. Till höger Anders Lindberg med hjälmen på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Lindberg berättar om kritiken LKAB har mot vissa delar av EU:s lagförslag. Foto: Hans Sternlund/SVT

LKAB: EU-förslaget om kritiska mineraler behöver bli tydligare

Uppdaterad
Publicerad

LKAB bedömer att det kommer att ta 10-15 år innan brytningen i den så kallade Per Geijer-malmen kan komma gång på grund av de långa tillståndsprocesserna.

Gruvbolaget välkomnar EU:s nya lagpaket för mer utvinning av kritiska mineraler, men anser att det finns många frågetecken.

Tidigare i veckan berättade vi om det underjordiska arbetet med att kartlägga Per Geijer-malmen utanför Kiruna som innehåller apatitrik järnmalm samt Europas största kända fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.

Men LKAB befarar att det kommer att ta lång tid innan det blir en gruva på platsen.

Jakten på mineralerna

Nyligen presenterade EU-kommissionen en rättsakt där man betonar vikten av mer utvinning av dessa mineraler inom EU. Det handlar om att minska beroendet av framför allt Kina.

Påskynda processen

Det ska också gå snabbare att få ett tillstånd. Ett strategiskt utpekat projekt ska högst få ta 24 månader att behandlas av medlemsstaternas respektive myndigheter.

En del i förslaget är att nationerna ska inrätta myndigheter som ska kunna handlägga hela tillståndsansökan – så kallade one-shop-stops.

Men hur just detta ska fungera i Sverige ställer sig LKAB frågande till?

– Det är ett steg i rätt riktning, men vi tycker att det är för lite. Det behövs mer, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

I klippet förklarar han mer om vad som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet