• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per Bolund (MP) svarar att hemställan kommer att beredas enligt vad som normalt gäller. Foto: SVT

LKAB-konflikten: Regeringen lovar inte något snabbspår

Uppdaterad
Publicerad

LKAB vill ha ett snabbt beslut om detaljplanen för att undvika neddragningar av gruvbrytningen. Men regeringen kan inte lova något snabbspår i ärendet.

Under måndagen begärde LKAB ett så kallat planföreläggande, det vill säga att Kiruna kommun ska fråntas självbestämmandet för den aktuella detaljplanen som möjliggör fortsatt gruvbrytning.

SVT har förmedlat tre frågor till Per Bolund som är ansvarig minister vid finansdepartementet för förvaltningen av LKAB.

Stadsomvandlingen i Kiruna

1) Hur ser du på situationen i Kiruna som har gett upphov till skrivelsen?

2) Hur snabbt kan LKAB förvänta sig att frågan behandlas?

3) Regeringens hållning har varit att de lokala parterna ska lösa samhällsomvandlingarna i Malmfälten. Kan LKAB:s skrivelse föranleda att regeringen tar en mer aktiv roll i processen?

Under tisdagsförmiddagen kom svaren via e-post och svaret lyder:

”Hemställan har precis kommit in till regeringen, och den kommer nu att beredas inom Regeringskansliet på samma sätt som vi normalt bereder förvaltningsärenden. Regeringen hoppas fortsatt att parterna själva ska kunna komma fram till en gemensam lösning.”

LKAB har tidigare aviserat att man behöver få detaljplanen antagen senast under första kvartalet 2021. Stefan Hämäläinen är LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna.

– Att vi har bråttom tror vi har framgått med all önskvärd tydlighet. Men vi har inte fått några löften på något sätt och kan inte få. Vi har vänt oss till regeringen som myndighet, säger han

LKAB hoppas fortfarande på en lokal lösning, men i så fall krävs att kommunens politiker samlas till ett extramöte i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Nästa möjlighet att anta planen vid ordinarie möte är vid kommunfullmäktige den 14 september.

Därefter väntar en överklagandeprocess som enligt Kiruna kommuns plan- och exploateringschef kan ta mellan åtta månader och ett år.

Stefan Hämäläinen vill inte spekulera i tidsramen.

– Innan ett kommunalt beslut är taget är det svårt att spekulera ifall detaljplanen kommer att överklagas eller inte. När det gäller just den här detaljplanen är den mindre komplicerad med färre sakägare vilket skulle kunna innebära en lägre risk för överklagningar. Men helt säkert vet vi först efter att beslutet tagits och eventuella överklagningar inkommit till Kiruna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet