Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) LKAB:s planer på att öka takten i sin omställning. Foto: Linus Nilsson/SVT/Arkiv

LKAB pressar tidslinjen för 400-miljarderssatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på LKAB:s fossilfria järn gör att bolaget nu väljer att pressa tidsplanen för att  kunna producera mer järnsvamp på kortare tid. Redan 2026 ska den första Hybritanläggningen tas i drift och år 2030 ska gruvbolaget ha övergått till att tillverka järnsvamp i stället för pellets i Mamberget.

Enligt LKAB:s vd, Jan Moström, beror den ökade efterfrågan framför allt på att SSAB valt att snabba på sin omställning för att bli kilmatneutrala.

–Tidplanen är något kortare av två skäl. Det är en enorm efterfrågan på fossilfritt stål och  vi ser att klimatförändingarna och dess påverkan fortsätter, säger han.

Fossilfri ståltillverkning

I dag är LKAB:s gruva i Malmberget och SSAB:s stålverk i Luleå integrerade och en del av den ökade efterfrågan står också SSAB för, då även det bolaget snabbat på sin process för att få fram fossilfritt stål.

Stor press på kraftnätet

Övergången till vätgastekniken är energikrävande och sätter stor press på kraftnätet. För närvarande planeras en utbyggnad av kraftnätet till Malmberget och Vitåfors för att klara av att leverera den ström som behövs för att producera järnsvampen.

Svenska kraftnät har tidigare meddelat att det inte kommer att finnas kapacitet förrän efter 2030 till de elintensiva satsningar som är på gång i Norrbotten och Västerbotten.

”Krävs mer vindkraft”

För LKAB:s del kommer det att krävas drygt 70 terrawattimmar ström för att klara produktionen.

– Det krävs en till vindkraftspark i storleksordningen med markbygden utanför Piteå för att satsningarna ska bli av, säger Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet