Bild på LKAB:s presschef Anders Lindberg och en skogsbild tagen med drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör LKAB som inte längre tror på en osynlig gruva i Kiruna och hur bolaget ska hantera konflikten med Gabna sameby. Foto: Hans Sternlund/SVT/Arkiv

Därför vill LKAB överge plan på ny osynlig gruva i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Chanserna att LKAB ska kunna bryta den så kallade Per Geijer-malmen i Kiruna utan att det syns på markytan är små.

Enligt LKAB är traditionell rasbrytning det enda ekonomiskt rimliga alternativet.

Per Geijer-malmen fick internationell uppmärksamhet när LKAB offentliggjorde att man har hittat Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller.

Dessa ska brytas som en sidoprodukt till järnmalmen.

Jakten på mineralerna

Gruvans framtid

Per Geijer-malmen ses av LKAB som avgörande för gruvans framtid i Kiruna.

Här har LKAB också utrett om det skulle vara möjligt att införa så kallad igensättningsbrytning. Detta skulle göra marken ovanpå gruvan möjlig att använda för exempelvis rennäringen. Gabna sameby har viktiga stråk som passerar ovanpå fyndigheten.

Små utsikter

I juni lämnade LKAB in sin ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten. Här framgår dock att utsikterna att kunna skapa den ”osynliga gruvan” är små, om inte obefintliga.

Här skriver LKAB:

”Det enda rimliga alternativet som ger en ekonomisk lönsam gruvverksamhet är att tillvarata mineraliseringen genom rasbrytningsmetoder”, något som Ny Teknik var först med att rapportera.

Flera problem

Rasbrytning är den metod som LKAB använder idag i sina underjordsgruvor och innebär att marken successivt rasar och fyller ut tomrummen som bildas vid brytningen.

LKAB:s presschef Anders Lindberg understryker att något beslut i frågan inte är taget, men medger att igensättningsbrytning inte bara är ett problem när det gäller lönsamheten.

SVT har sökt Gabna sameby för kommentar.

I klippet berättar Anders Lindberg vilka problem metoden har och hur LKAB ska hantera konflikten med Gabna sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet