– Vi har ordentliga utmaningar i framtiden. Vi vet att vi har eftersatt underhåll både på fastigheter och gator. Vi har ökande pensionskostnader framför oss och vi har en underfinansierad kollektivtrafik.
Kan man tala om kris?
– Det tycker jag inte man ska göra utan det känns som att vi har rimliga förväntningar på vad som behöver göras, säger Jan Öström.
Kända problem för kommunen
Luleå kommun har beslutat om stora effektiviseringar och neddragningar de kommande åren. Ekonomichefen Jan Öström är noga med att påpeka att man tillför pengar till nämnder och staber.
Exempelvis kompenserar man fullt ut för demografiska förändringar och löneökningar. Däremot ökar man kravet på effektiviseringar, från tidigare 1 procent till nu i snitt 1.5 procent. Och för perioden 2019-2022 blir det sammanlagt 370 miljoner kronor.
– Det här är inget nytt. Vi la effektiviseringskrav redan i slutet av 2016 så vi har sett att det sett tungt ut. Det är känd materia.
Skattehöjningen skulle bli relativt stort
Rent teoretiskt skulle det vara fullt möjligt att istället höja kommunalskatten. Räknat på 270 miljoner kronor i effektiviseringar som ligger på nämnder och staber skulle en höjning bli relativt stor.
– Skulle man ersätta alla effektiviseringar som vi nu lagt ut på nämnderna handlar det om en skattehöjning på en och femtio, säger Jan Öström.
Och det anses inte politiskt möjligt?
– Så har jag uppfattat det.
Personal ska inte springa fortare på jobbet
Samtidigt som effektiviseringarna genomförs ska vård, skola, omsorg och allt annat bedrivas med bibehållen kvalite.
– Utgångspunkten är inte att springa fortare i hemtjänsten utan det handlar om att titta på det som finns runt omkring. Och eftersom vi fokuserar på lokaler så är det just med tanke på att vi vill behålla personalen, menar Jan Öström.
Han tillägger:
– Skulle vi ta bort alla effektiviseringskrav skulle vi hamna i ett läge där vi börjar låna till driften i slutet av den här mandatperioden.