Luleå kommuns skylt med barn- och ungdomsförvaltningen. Med kommunhuset i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Britt-Marie Ejnestrand på Barn- och utbildningsnämnden på kritiken från FUB:s ordförande. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Luleå kommuns svar om skjuts från fritids: ”Det är vårdnadshavarens ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har mött hård kritik efter beskedet att dra in skolskjutsen från fritids för särskoleelever. Svaret från kommunen är att det handlar om regler.  

–  Vi ska behandla alla medborgare lika. Det är upp till föräldrarna att leta vägar för lösningar, säger Britt-Marie Ejnestrand, barn- och utbildningsnämnden.

Både vårdnadshavare och FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, kritiserar beslutet som kom redan 2007 men som inte har implementerats i Luleå förrän nu. I kommunen träder det i kraft till hösten.

– Jag har en stor förståelse för att man reagerar. Vi har våra regler och riktlinjer och där är det tydligt att nämnden beslutat att vi inte ska ha skolskjuts från fritids, säger Ejnestrand.

Samma förutsättningar

Alla särskoleelever som kräver extra resurser i Luleå håller till i Tunaskolans lokaler och det är även där de går på fritids. Ejnestrand menar att det ska vara samma förutsättningar oberoende av hur långt man har till skolan.

– Det är många barn som inte har skola i sin direkta närhet och de får inte heller transport till fritids, säger hon.

I Norrbotten erbjuder Bodens kommun samma tjänst som nu tas bort i Luleå. I Arjeplog och Pajala har man ordnat en gemensam transport från fritids för alla barn.

I klippet svarar Britt-Marie Ejnestrand på Barn- och utbildningsnämnden på kritiken.

Skolskjuts från fritids enligt lagen

Elever har inte rätt att få skolskjuts till och från fritidshemmet.

Om en kommun ändå vill erbjuda skolskjuts för elever till och från fritidshemmet finns det inte något hinder för det i skollagen, men det är ingen skyldighet för kommunen. Det kan också finnas bestämmelser i andra lagar, exempelvis kommunallagen, som kommunen behöver beakta vid ett sådant beslut.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.