Både vårdnadshavare och FUB, föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, kritiserar beslutet som kom redan 2007 men som inte har implementerats i Luleå förrän nu. I kommunen träder det i kraft till hösten.
– Jag har en stor förståelse för att man reagerar. Vi har våra regler och riktlinjer och där är det tydligt att nämnden beslutat att vi inte ska ha skolskjuts från fritids, säger Ejnestrand.
Samma förutsättningar
Alla särskoleelever som kräver extra resurser i Luleå håller till i Tunaskolans lokaler och det är även där de går på fritids. Ejnestrand menar att det ska vara samma förutsättningar oberoende av hur långt man har till skolan.
– Det är många barn som inte har skola i sin direkta närhet och de får inte heller transport till fritids, säger hon.
I Norrbotten erbjuder Bodens kommun samma tjänst som nu tas bort i Luleå. I Arjeplog och Pajala har man ordnat en gemensam transport från fritids för alla barn.
I klippet svarar Britt-Marie Ejnestrand på Barn- och utbildningsnämnden på kritiken.
Skolskjuts från fritids enligt lagen
Elever har inte rätt att få skolskjuts till och från fritidshemmet.
Om en kommun ändå vill erbjuda skolskjuts för elever till och från fritidshemmet finns det inte något hinder för det i skollagen, men det är ingen skyldighet för kommunen. Det kan också finnas bestämmelser i andra lagar, exempelvis kommunallagen, som kommunen behöver beakta vid ett sådant beslut.
Källa: Skolverket