Pappan Anders och Ingrid Renberg, ordföranden för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan Anders och Ingrid Renberg, ordföranden för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Luleå, riktar skarp kritik mot kommunens beslut att dra in skoltaxin. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Sågar Luleås behandling av särskoleelever: ”Kommunen bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu drar Luleå kommun in särskoleelevernas skolskjuts från fritids. Från och med höstterminen uppmanas föräldrar att ansöka om färdtjänst istället. Nu riktar föräldrar och FUB stark kritik mot beslutet.

– Föräldrarna behöver inte någon mer börda på sina axlar, säger Ingrid Renberg, ordförande i FUB Luleå.

För särskoleelever i Luleå kommun finns det bara en skola att studera på, och den är belägen i Tunaskolans lokaler. Efter beslutet om indragen skoltaxi försvåras vardagen för Anders på Skurholmen som har en son på skolan.

– Då måste förmodligen både jag och min fru gå ner i tid på jobbet för att hinna hem och hämta bil och köra till skolan för hämtning, säger han. 

Ordföranden: ”Blir en klassfråga”

Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Luleå menar att förändringen kommer att kosta, både för föräldrar och elever. 

– Det är tungt att vara förälder till barn med särskilda behov, så är det. Det här skapar en orolighet bland eleverna och de som bor längst bort från fritids blir ju de som får betala mest, säger Ingrid Renberg och fortsätter:

– Behöver föräldrarna även gå ner i arbetstid så tappar familjen inkomst och då det blir en klassfråga helt enkelt.

Kommunens motivering

Luleå kommun hänvisar till likställighetsprincipen och menar att erbjuda skolskjuts från fritids strider mot lagen. Även FUB anser att kommunen brutit mot lagen men i ett annat avseende – se mer om det i klippet.

I videon ovan hör du även pappa Anders som är kritisk mot kommunens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.