Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans lagt fram ett mål på hur Luleå ska bli klimatneutralt senast 2040. Hör dem berätta mer om detta i videon ovan. Foto: Anders Hjertström/SVT

Nya målet: Då ska Luleå kommun sluta påverka klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun ska bli klimatneutralt senast 2040. Bakom målet står Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu ska en rad åtgärder utredas i syfte att nå målet.

– Vi ser att klimatet ändras mycket snabbare än vi trodde. Och vi inser att vi måste göra mycket mer och mycket snabbare än vi tidigare trott, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Kommunalrådet: ”Vi behöver lägga pengar på det här”

Målet är att kommunen ska klara klimatneutralitet senast 2040. Att vara en klimatneutral stad innebär att kommunen inte gör någon påverkan på klimatet.

De frågor som ska ses över är bland annat trafikplanering, kommunala resor, energieffektiviseringar, egen elproduktion via solpaneler, uppvärming och laddstolpar till elfordon.

Finns det pengar till det här?

– Vi kommer behöva lägga pengar på det här, vi har inget alternativ. Luleå behöver vara i framkant. Inte minst ser vi industrin göra en omställning och då behöver också samhället vara med, säger Carina Sammeli (S).

MP överlyckliga över överenskommelsen

Från Miljöpartiets del hamnar deras allra viktigaste fråga i centrum. Gruppledaren i fullmäktige Malin Svedjeholm säger att överenskommelsen mellan de tre partierna är för henne den gladaste dagen sedan hon blev politiskt aktiv.

Hon betonar samtidigt att det är viktigt för kommunen att samarbeta med andra.

– Vi vill att kommunen skapar samarbetsformer med andra aktörer för att se hur alla kan vara med och bidra för att göra den här omställningen tillsammans, säger hon.

Frågorna som ska utredas när Luleå kommun ska bli klimatneutralt

*Transporter – egna resor, trafikplanering, kollektivtrafik, planering för minskat resebehov, fler laddstolpar för elfordon, utnyttja biogasen.

*Fastigheter – uppvärmning, egen elproduktion via solpaneler, energiisolering.

*Mat/livsmedel inom den egna verksamheten – krav vid upphandling, dialog med restauranger.

*Konsumtion – återbruk, cirkulärt tänk, skapa fler möjligheter att dela, ärva, köpa begagnat, uppmuntra handeln.

*Energi – egen produktion, energieffektiviseringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.