En grupp personer i reflexvästar står samlade ute i snöigt väder. En person i förgrunden, Maria Olofsson boende i Malmberget,  håller en megafon och talar till de andra, som ser uppmärksamma ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Budskapen var tydliga – se klippet när Malmbergsborna mötte LKAB och mark-och miljödomstolen . Foto: Hans Sternlund/SVT

Malmbergsbornas kupp – skyltar mötte domstolen

Uppdaterad
Publicerad

När mark- och miljödomstolen gjorde en på-plats-syn i östra Malmberget möttes parterna av budskap som inte kunde missförstås.

Villaägarna i området vill få sina hus ersatta med nya hus så snart som möjligt.

LKAB ansöker om ett nytt miljötillstånd för hela sin verksamhet i Malmberget och i veckan är domstolen på plats för att hålla inledande samtal och titta på några utvalda delar i ansökan.

Hur de boende i östra Malmberget påverkas av gruvbrytningen var i särskilt fokus under onsdagen.

Flera villaägarne tog tillfället i akt att säga sin mening. Andra valde andra sätt att uttrycka sig.

Budskapen var många

När bussarna med ledamöter anlände möttes de av skyltar med budskap om att marken skälver och att nyckel mot nyckel är den enda godtagbara lösningen.

Maria Olofsson hade gärna bjudit ned sällskapet för att se hur det ser ut i hennes källare där sprickorna breder ut sig.

– Det är en stor spricka genom hela golvplattan upp genom väggarna, säger hon.

Men att kunna guida tre busslaster med deltagare genom huset lät sig inte göras. Dessutom handlar synen om det kommande miljötillståndet som troligen inte kommer att träda i kraft förrän framåt 2026.

Frågan om hur området ska avvecklas

Samtidigt pågår ett tillsynsärende med anledning av att LKAB förra veckan meddelade att man överväger en avveckling av östra Malmberget och har inlett en dialog med Gällivare kommun, länsstyrelsen i Norrbotten och Bergsstaten om hur det ska gå till. Det är alltså två parallella processer.

Redan nu är parterna överens om att LKAB bryter mot miljötillståndet vid upprepade tillfällen. Diskussionerna handla om på vilket sätt LKAB ska verka för en avveckling av området.

En person i en gul reflexväst står på en parkeringsplats som är täckt av snö. I bakgrunden syns flera bilar och träd, medan en grå himmel ger en vinterstämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ska ge vår syn” – i klippet hör du Anna-Carin Ohlsson, chef för miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.