Ulf Åhl pekar med fingret på sprickor som uppstått längs betongväggen inne i huset efter senaste skalven i Malmberget. I bakgrunden syns ett proppskåp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Ulf visa upp sprickorna i huset efter de senaste skalven i östra Malmberget. Foto: Hans Sternlund/SVT

Malmstaborna skeptiska till LKAB:s avvecklingsplaner efter skalven

Publicerad

LKAB ser över möjligheten att avveckla östra Malmberget efter den senaste tidens gruvskalv. Ulf och Ola som bor i området säger till SVT att de tror på det när de har bevis framför sig.

Under tisdagen meddelade LKAB att man ska se över möjligheten att avveckla östra Malmberget. Det innebär att 144 bostäder påverkas och det sätter Gällivare kommun i arbete att få fram bostäder.

– I nuläget har vi ungefär planberedskap för 100 småbostadshus. Vi jobbar ju med tillväxt som det är så vi står redo. säger samhällsbyggnadschef Nina Eliasson.

”Mycket hit och dit”

Men de boende i östra Malmberget är inte helt övertygade över huruvida avvecklingen kommer att bli av eller inte.

– Det låter positivt, men inte förrän man har skrivit papper tror jag på det, säger Ulf Åhl.

Samhällsbyggnadschef Nina Eliasson på Gällivares gator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du samhällsbyggnadschefen berätta om Gällivares beredskap om avvecklingen av östra Malmberget sker. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.