Arkivbild. Foto: Susanne Lindholm/TT

Man åtalas för grova bedrägerier – ”sålde” uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas vid Luleå tingsrätt för tolv fall av grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan har han fått personer runt omkring i Sverige att föra över drygt en miljon kronor till honom.

I stämningsansökan framgår det att mannen som är i 30-årsåldern vid mängder av tillfällen fått personer runt omkring i Sverige att föra över pengar till honom.

Han har bland annat påstått att han kan hjälpa till med att ordna uppehållstillstånd mot betalning och att han behöver låna pengar och att han ska betala tillbaka. Bara i vissa fall har målsägande fått pengar tillbaka – men då inte hela belopp utan bara mindre summor av det de lånat ut.

Piteåbo lånade ut hundratusentals kronor

Sammanlagt har mannen lyckats få personer att betala ut över en miljon kronor till honom. En Piteåbo har lånat mannen pengar vid tolv tillfällen, totalt 349 600 kronor. Piteåbon har lånat ut pengar med löfte om att de ska betalas tillbaka, men enligt åklagaren har mannen varken haft möjlighet eller avsikt att göra det.

Totalt åtalas mannen för 12 fall av grovt bedrägeri samt övergrepp i rättsak, han förnekar samtliga brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.