Hovrätten har släppt den man i 80-årsåldern som dömts till fängelse för mord och mordbrand. Hans sambo avled efter svåra brännskador. Foto: Polisens förundersökning

Dömd för att ha bränt ihjäl sin sambo i Gällivare – nu är mannen på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 80-årsåldern som dömts till 16 års fängelse för mord och mordbrand på sin sambo i en by utanför Gällivare är försatt på fri fot. Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, vilket Norr Media är först med att rapportera.

Det var under en kväll i mitten av januari i en by utanför Gällivare som händelsen ägde rum.

Mannen ska enligt åtalet ha hällt brännbar vätska på, eller i närheten, av sin sambo och sedan tänt på. Kvinnan fick omfattande brännskador och avled efter en månad på sjukhus.

Efter hovrättens beslut är mannen på fri fot i väntan på domen som kommer om två veckor. Därför räknar hans advokat Magnus Müchler med att hans klient inte ska dömas till fängelse.

– Det är oerhört tillfredsställande att han inte fälls för något uppsåtligt dödande, säger Müchler till SVT.

Har redan varit fängslad åtta månader

– Jag kan inte tänka mig att han fälls för uppsåtligt dödande. Det han möjligen kan dömas för är grovt vållande till annans död och han skulle kunna få ett fängelsestraff på ett år. Eftersom han redan suttit av åtta månader i fängelse så har han i det närmaste avtjänat det straffet, säger Magnus Müchler.

SVT har sökt åklagaren för en kommentar.

Här berättar åklagaren om den teknisk bevisningen och larmsamtalet, i samband med rättegången i tingsrätten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Moa Grahn om vad den rättsmedicinska undersökningen visar och hur stor vikt de lägger vid själva larmsamtalet. Foto: Polisens förundersökning/Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.