– Du har ingen aning om hur många tjejer vi offrat till hedersvåldet på det politiskt korrekta altaret just för att man inte fick prata om det, säger läraren Maria Selin Fjällström från Luleå.
Gymnasieläraren från Luleå tycker att det har blivit med legitimt att jobba mot hedersvåld och förtryck – men att det finns otroligt mycket kvar att göra.
Nytt kunskapscentrum
För en tid sen utsågs Norrbotten tillsammans med tre andra län i Sverige där länstyrelsen ska bygga upp ett kompetenscentrum för att öka kunskapen om hedersvåld och förtryck. Någonting som gymnasieläraren tror kan bli ett steg till ökad kunskap och förändring av attityder.
Locket på
– Efter hedersmordet på Fadime lades locket på och det som behövs nu är mer utbildning. Hur ska lärarna annars veta hur man ska komma åt det här och vilka följdfrågor man ska ställa till eleverna när man misstänker att någon utsätts för det här, för där tror jag många är rädda för att göra fel, säger Maria Selin Fjällström.
I klippet hör du läraren berätta om samhällets och elevernas reaktioner på att hon arbetar med hedersrelaterade frågor i skolan.