Merja Frantti i Haparanda hjälper soldater i Ukraina. Hon packar kläder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det värmer” – se Merja Frantti i Haparanda berätta vad det betyder för henne att få respons från soldater i Ukraina. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Merja i Haparanda skickar varor till ukrainska soldater varje månad

Publicerad

Merja Frantti i Haparanda har hjälpt andra hela sitt vuxna liv, men när kriget bröt ut i Ukraina fick hennes hjälpande en ny riktning.

– Jag gör vad jag kan, säger hon.

Det började när de första ukrainska flyktingarna när de kom Cape east i Haparanda 2022. Merja Frantti och hennes syster tog med lite kläder och hygienvaror och åkte dit.

– Cape east ligger lite utanför stan och det var svårt för människor med barn att ta sig till affär. Så jag gav bort mina två cyklar, säger Merja Frantti.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Skickar kartong på kartong

Därefter har det vuxit. I sociala medier annonserar Merja om att hon samlar in för att skänka bort. Det blir mellan tre och fem kartonger varje månad.

Nuförtiden skickar Merja det mesta till soldater, sjukhus och barnfamiljer i Ukraina. De ukrainska flyktingarna i Haparanda har numera jobb och tjänar egna pengar.

Ser att hjälpen kommer fram

– Det är en jättehemsk situation i Ukraina. Jag kan inte skicka vapen men jag kan göra det här, säger Merja Frantti.

Hon visar upp en bild på sin telefon, där soldater på ett sjukhus i Ukraina håller upp kläder de fått.

–Jag blir varm i hjärtat när jag ser att det jag skickat kommit fram. Det blir lite hjälp för dem i alla fall. Det är det vi kan göra här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet