Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Sjukvårdspartiets Sten Nyhlen som inte vill sälja värmeverket i Kiruna. Sprickan i kommunledningen gör att miljardaffären kanske inte blir av. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Miljardaffären i Kiruna kan gå i stöpet – spricka i kommunledningen om värmeverket

Uppdaterad
Publicerad

Det är en spricka i kommunledningen om försäljningen av värmeverket i Kiruna. Sjukvårdspartiets förste vice ordförande, Sten Nyhlen, går emot resten och röstar nej – något som gör att miljardaffären kan gå i stöpet.

Kommunalrådet i Kiruna Gunnar Selberg (C) berättade i förra veckan att han vill sälja Kiruna kraft för cirka 1,1 miljarder till Polhem infra.

Men Sten Nyhlen (SJVP) säger blankt nej till, och det har skapat en spricka med Centerpartiet och Moderaterna som vill sälja.

– Jag är emot en försäljning och tycker inte att man ska sälja ut infrastruktur som vatten, avlopp och fjärrvärme, säger Nyhlen till SVT.

Använder Uppsala som skräckexempel

Sjukvårdspartiets förste vice ordförande utvecklar resonemanget.

– Det är bara att titta på andra försäljningar i landet som exempelvis när Uppsala energi såldes till Vattenfall. Där höjdes taxorna med 44 procent på fem år, säger Sten Nyhlen.

Frågan ska upp i kommunstyrelsen i maj och för beslut i kommunfullmäktige i juni.

I klippet hör du Sten Nyhlen berätta mer om sina tankar kring försäljningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.